Ladda ner drivers till Grafikkort

Behöver du ladda ner och uppdatera grafikkorts- eller videokorts- drivers på din dator, så kan du få det gjort helt automatiskt med DriverScanner.

Ett grafikkort eller videokort är den hårdvarukomponent, som ansvarar för att generera grafisk output till en datorskärm, såsom en bildskärm, plattskärm eller en projektor. Grafikkort är även kända som grafikacceleratorkort och videokort allt beroende på vilket språk och i vilket sammanhang man talar om det.

Grafikkortet är i själva verket ett expansionskort, som är kopplat till moderkortet för att uppnå en avancerad grafisk prestanda. Vanligtvis besitter ett moderkort en inbyggd Graphic Processing Unit (GPU), som är användbar och mindre kostsam för vanliga datoranvändare, som inte har avancerade grafiska krav och kanske inte spelar de senaste 3D-dataspelen.

Det första grafikkortet kom ut på marknaden av IBM under 1981. Detta kort fick namnet Monochrome Display Adapter (MDA). MDA-videokortet visade bara en färg och stödde en datorskärm med 80×25 pixlar och hade ett minne på 4 KB. Därefter, mellan åren 1981 och 1987 introducerades sedan åtskilliga standarder av videokort. Några av de mest populära var Color Graphics Adapter (CGA), Enhanced Graphics Adapter (EGA) och Multi-Color Graphics Adapter (MCGA). Alla dessa kort stödde en datorskärm med 80×25 pixlar.

Graphic Mode Display-stödet varierade för varje kort – CGA stödde 640×200 Graphic Mode med 16 färger och 16 KB minne, EGA stödde 640×350 Graphic Mode datorskärm med 16 färger och har 256 GB minne och MCGA stödde 320×200 Graphic Mode, en datorskärm med 256 färger. Video Graphics Adapter (VGA) med specifikationerna 720×400 pixel, 640×480 Graphic Mode, 256 färger och 256 KB minne lanserades 1987 och blev accepterades i bred omfattning av användare på alla nivåer och med olika preferenser inom IT.

Detta fick företag som S3, Cirrus Logic och ATI att förbättra VGA genom att öka bildupplösningen och antalet färger som den stödde. Detta var starten på Super VGA-standarden (SVGA). Detta grafikkort stödde 1024×768 bildupplösningar med 256 color mode och inkluderade 2MB videominne. Utvecklingen av videokortet nådde sin höjdpunkt år 1995 då producenter som Creative, Matrox, S3 och ATI gav ut 2D- och 3D-grafikkort för användare. Alla dessa kort var baserade på SVGA-standarden, där 2D- och 3D-egenskaper var inkorporerade. Sedan dess har det inte funnits någon bakåtsträvande längtan vad gäller videokort.

År 1997 kom 3dfx Voodoo Graphic Chip, som bestod av åtskilliga 3D-grafiska effekter. NVIDIA kontrollerade marknaden för grafikkort från 1999 till 2002, med dess GeForce-familj av grafikkort. Under denna period rörde sig grafikkortens minneskapacitet för videor från 32 MB i GeForce till 128 MB i GeForce 4. NVIDIAs marknadsposition som marknadsledande utmanades av ATI under 2006, då de kom ut med sin serie av Radeon-grafikkort.

Ett videokort använder den information som skickas till det vid användning av drivermjukvara som är installerad i operativsystemet (t.ex. Windows) och beslutar då hur det ska använda dess bildgrafiska element på skärmen för att få fram bilden i högsta möjliga kvalitet och i snabbast hastighet. Det finns fyra basala komponenter i ett grafikkort, som används för att producera en bild på monitorn.

– En moderkortsanslutning: Moderkortet tillhandahåller data och ström till grafikkortet. Idag har många moderkort integrerade grafikkort, dessa är dock av betydligt lägre kvalitet än de expansionskort man kan köpa.

– En processor: Den information som skickas till grafikkortet kommer från processorn. Ett videokort har i sig en grafisk enhet (CPU), som kan utföra komplicerade matematiska och geometriska uträkningar, som krävs för att skapa en bild. 

– Minne: När GPUn bearbetar informationen och skapar bilden, så sparar den tidsbegränsat informationen i RAM (alltså i minnet). Den lagrade informationen innehåller data om varje bildgrafiskt element, färg och placering. RAM är ansluten med en Digital-to-Analog Converter (DAC), som omvandlar bilden till analoga signaler som används av monitorn för att visa bilden.

– En bildskärmsförbindelse: Grafikkortet är kopplat till bildskärmen på din dator till vilken bilden slutligen skickas till.

Några av de ledande producenterna av grafikkort är NVIDIA, ATI Technologies, 3Dlabs, Matrox Graphics, SiS Inc., ABIT Ltd., Aopen, ASUSTek Computer, GainWard (CardExpert), LeadTek Research, MCI Inc., PNY Technologies och Sapphire Technologies.

Valet av grafikkort beror på dina grafikkrav. För användare som använder datorn till enkla uppgifter, såsom surfande på internet eller textbehandling, är den inbyggda grafiska komponenten på moderkortet tillräcklig. När det gäller användare som genomför en mängd 3D-grafikarbete, eller de som är entusiastiska gamers, skulle ett avancerat grafikkort vara det bästa.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0