Ladda ner drivers till Webbkamera

Webbkameran är en digital kamera som är kopplad till en dator via en USB-port. Kameran tar bilder som kan göras tillgängliga och skickas över internet genom exempelvis videochatt via klienter som Skype, MSN och liknande. Webbkamerabilder används vanligen till snabbmeddelanden, videokonferenser och videosäkerhetsändamål. Webbkameror är vanligtvis små kameror med låg bildupplösning som tar bilder i JPEG och sedan laddar upp dem till en server via File Transfer Protocol (FTP), eller Hypertext Transfer Protocol (HTTP).

En webbkamera används vanligtvis till mer personlig kommunikation via internet. Vanligen används webbkameran vid chatt i realtid. De används även vid videokonferenser med kollegor, klienter och kunder. Du kan även använda webbkameror till att skicka video-epost. Därutöver kan du även använda webbkameror i samband med videosäkerhet, med hjälp av mjukvara som möjliggör att de ansluts till en PC för att spela in och känna igen ljud och rörelser. Idag finns det många olika typer av webbkameror, allt från helt okomplicerade webbkameror till mer komplexa varianter som primärt används i affärssammanhang. För att förstå hur en webbkamera fungerar behöver vi se närmare på hur en okomplicerad webbkamera fungerar.

En okomplicerad webbkamera är i grund och botten en digitalkamera, som är kopplad till din PC via en USB-port. Även om digitalkameran blott är en kamera som tar digitala bilder, så blir den till en webbkamera med hjälp av den mjukvara som kontrollerar den på din PC. I denna mjukvara kan du förinställa den hastighet som kameran tar bilder med och skickas till tittare på datorn eller hos mottagaren via en chattklient.  Den hastighet som bilder tas i, och överförs inom loppet av en sekund, kallas ”frame rate”. Om du vill överföra streamingvideo, så ska du ställa in frame rate till minst 15 frames pr. Sekund (fps). Emellertid är 30 fps den ideala konfigurationen för att överföra och streama video. I de fall du behöver överföra data med högre framerates kommer du behöva en internetanslutning med hög hastighet.

Efter att en bild tagits, skickar webbkamerans mjukvara bilden via internet. Dessa bilder kan skickas via många olika metoder. Av dessa är det enklaste sättet att webbkamerans mjukvara omvandlar de tagna bilderna till JPEG-format och laddar upp dem till en server, som använder FTP.

Den första webbkameran utvecklades år 1991 och riktades mot kaffebryggaren i Det Trojanska Rummet på datorlaboratoriet  på Cambridge University. Denna webbkamera var funktionell i 10 år, tills den år 2001 slutligen avbröts den 22 augusti. En av de äldsta webbkamerorna som fortfarande fungerar är FogCam, som befinner sig på San Francisco State University. Denna webbkamera har varit funktionsduglig sedan 1994.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0