Hur du avgör om en hemsida är säker

Internet är en fantastisk plats som bidrar med massvis med nytta och nöje, men kan även vara en skrämmande och farlig plats. De cyberkriminella hittar ständigt nya metoder för att lura dig, och tyvärr ökar de i antal för varje dag som går. I många fall kan du använda sunt förnuft, t.ex. genom att besöka sidor med ett redan bra rykte. Mr Green är ett exempel på sådan sajt om du är intresserad av spelbranschen, t.ex. bordsspel eller slotmaskiner. Här får du inte bara en hög nivå av säkerhet, de tar även din integritet på allra största allvar.

Men det finns även en hel del andra saker som kan vara bra att tänka på…

4 saker som du bör titta på för att avgöra om en sida är säker

Nedan är saker som du bör titta på för att avgöra om hemsidan är säker eller inte:

Har sidan SSL-kryptering?

Det första du bör kontrollera är om sidan använder SSL-kryptering eller inte. Detta gör du genom att kolla om sidan har ett litet lås bredvid domännamnet högst upp till vänster i din webbläsare. Om sidan använder SSL-kryptering kan du lita på att allting som du matar in på hemsidan krypteras.

Om sidan inte använder SSL-kryptering kan din säkerhet äventyras.

Är sidan känd och respekterad?

I många fall är sidan som du besöker redan känd och respekterad sedan tidigare. I sådana fall kanske du har hört talas om den, antingen i fysiska livet eller på nätet.

Om du inte riktigt vet om sidan är respekterad eller inte kommer du att få många svar med hjälp av en enkel googling.

Se till att du stavar rätt när du skriver in domännamnet. Många cyberkriminella driver sidor med nästan samma namn som de stora giganterna, vilket ger dem en möjlighet att lura dig om du inte är försiktig.

Innehåller den spam?

Om sidan innehåller spam, t.ex pop-up-annonser eller påträngande banners, är det ett varningstecken som du måste ta på allvar. Även om det finns respektabla sidor som håller på med liknande saker, kommer majoriteten av dessa sidor att vara åt det mindre säkra hållet.

Verkar det för bra för att vara sant?

Om sidan verkar för bra för att vara sann, t.ex. utlovar saker som nästan är omöjliga att tro på, är så ofta fallet.

Om det står att den kommer att göra dig rik eller lösa alla dina problem genom att du prenumererar på deras tjänster, bör du tänka både en och två gånger innan du accepterar eller skriver på något.

Vad du kan göra för att skydda dig

Nedan är exempel på saker som du kan göra för att skydda dig:

  • Använt sunt förnuft och var försiktig. Du bör alltid ta det säkra före det osäkra när du vistas i onlinebaserade miljöer. De cyberkriminella lurkar i varje hörn, därmed är det viktigt att du är så försiktig som möjligt. Klicka aldrig på länkar som du inte vet vart de kommer ifrån, och ge aldrig ut ditt lösenord till någon, varken online eller i det fysiska livet.
  • Använd en VPN. Med hjälp av en VPN-tjänst får du inte bara en ökad säkerhet i form av kryptering, du får även en extra dos integritet online. Din internetleverantör och cyberkriminella får det betydligt svårare att spionera på dig, något som är en stor fördel i detta digitala samhälle.
  • Skaffa ett antivirusprogram. Ett av de bästa skydden som du kan skaffa dig är ett antivirusprogram. De varnar dig inte bara om att du kanske håller på att ladda ner ett virus, oavsett om de är maskerade som drivrutiner eller roliga bilder, de kan även hjälpa dig om du gör bort dig. Även om de inte kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna vid ett eventuellt intrång, kan de ta bort eller avinstallera de flesta virus från din dator och enhet.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0