Drivrutiner, hårddisk och säkerhet: Viktiga begrepp – har du koll på dem?

På datorspråk finns många uttryck som det kan vara svårt att hålla reda på. Om du inte arbetar med datorer dagligen kanske du inte är bekant med alla ord och uttryck. Vi ska här titta närmare på vad de olika orden i själva verket betyder och varför de är viktiga för dig och din säkerhet.

Om du redan har koll på orden är det givetvis bra, men du kanske har glömt något eller är lite osäker på något, och då har du en ypperlig chans att ta igen det här och nu. Vi kommer alltså att titta närmare på och gå igenom följande begrepp:

  • ●      Drivrutiner
  • ●      Hårddisk

Olika datorer är givetvis byggda på olika sätt och en del program kan använda datorns funktioner mer än andra program. När du surfar på internet, låt oss säga att du exempelvis spelar casino på nätet, använder din webbläsare olika funktioner.

Du kanske vill underhålla dig själv och köra lite på slots eller spela blackjack, då använder din webbläsare grafikkortet som sitter i datorn. Men för att grafikkortet ska fungera behöver det använda drivrutinerna, och dem ska vi titta på nu.

1.    Vad är en drivrutin?

En drivrutin är en inställning som man gör på datorns olika komponenter. Låt oss titta på ett exempel.

Du köper en mus med två knappar. När du får musen kan den alltså peka på olika saker på skärmen och du kan höger- eller vänsterklicka med de två knapparna. Det är alltså musens drivrutiner som låter dig göra detta. Nu kommer vi till den lite mer spännande delen.

Funktioner och program utvecklas hela tiden och plötsligt har det kommit ett program där man kan använda båda knapparna på musen samtidigt. När du har haft musen en tid så har företaget, som har tillverkat musen, utvecklat den funktionen i den programvara som musen använder – för att kunna möta efterfrågan på marknaden.

Men när du öppnar ett program där man kan klicka på båda knapparna på musen samtidigt så fungerar det inte. Det är på grund av att musen inte känner till den funktionen ännu. Men när du laddar ner de nya drivrutinerna så kommer din mus att kunna utföra funktionen. Drivrutiner är alltså instruktioner till de olika delarna i datorn.

2.    Hårddisk vad behöver jag veta?

En hårddisk är själva minnet i datorn. Det är där allting sparas. Om du får virus i din dator kan de angripa hårddisken och stjäla din information som du har sparad där.

3.    Hur hänger det ihop med säkerheten?

Genom att uppdatera drivrutinerna och använda ett bra antivirusprogram kan du säkra din dator mot utomstående hot såsom datavirus och liknande. Det är avgörande att dina drivrutiner är uppdaterade eftersom antivirusprogram använder datorns komponenter till att bekämpa viruset.

Ett virus är en form av skadlig kod som kan implementeras i privata datorer såväl som i företagsdatorer. Koden kan utföra olika funktioner såsom ett datorprogram. Det kan exempelvis vara funktioner såsom att gå in och spara information från datorn och sedan skicka den till obehöriga. Men det kan även vara så kallade spionprogram som spionerar på dig och det du gör på din dator.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0