Vad är – och hur fungerar en drönare?

Drönare är idag en del av länders stridsbemanning, ett hjälpverktyg hos NASA och ett inslag i många privata hushåll. Men vad är dessa flygande fartyg egentligen och hur fungerar dem?

Rent kortfattat är drönare obemannade fartyg som kan flyga självständigt – med eller utan en människa som manövrerar dem. Men även den till synes enkla definitionen kan vara något komplext. Vi vill gärna kika närmare på fenomenet kring drönare – läs vidare om du vill vara en del av vårt utforskande!

Drönare för privat bruk

Även om de flygande mojängerna kan kännas främmande för några är dem idag vanliga inslag hos många privatpersoner. En drönare av hög kvalitet kan användas för skojs skull så väl som för projekt som filminspelningar. Idag kan du välja bland ett urval av olika drönare att flyga med – oavsett om du vill använda dem för professionella behov eller bara flyga runt med för att det är roligt.

Militär- och rymddrönare

Det är inte bara grannen som har en drönare liggandes på bokhyllan. Dessa luftburna fartyg har sedan länge använts för militära ändamål så väl som i rymden. Faktiskt så har drönare använts inom militären nästan lika länge som flygplan har. Än idag används drönare för fotografering, rekreation och i vissa fall övervakning. Några gånger används de för att distribuera exempelvis gödselmedel till jordbrukare, och några gånger för att landa på fjärran planeter.

Drönarens inre

Drönare är som du märker populära för en uppsjö av olika ändamål. Men hur fungerar dessa flygande, obemannade fartyg egentligen?

För att göra det enkelt – drönare fungerar lite som en flygande robot. De styrs vanligtvis från en dedikerad fjärrenhet och kan klara sig i luften tack vare väldigt intelligenta programvaror. Ombord på drönaren finner man en del smarta tekniska sensorer som GPS och liknande för att drönaren ska kunna göra det den kan göra. Inne i drönaren finns det kraftfulla batterier som håller den vid liv.

Drönare använder rotorer för att kunna flyga. Rotorer består av en motor och propeller, och alla drönare kommer med ett antal av dessa rotorer. Ju snabbare dessa rotorer snurrar desto tyngre lyft kan de bära och vice versa.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0